Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2019 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Maczanka krakowska


16.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 800 g  schabu z kością
  • 3 sztuki cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1.5 łyżek  smalcu
  • 1 sztuka kopiasta łyżeczka mielonego kminku
  • mąka
  • 6-8 sztuk bułek
  • 6-8 sztuk ogórków kiszonych
  • 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • 2 sztuki liście laurowe

Sposób przyrządzania:

  1. Schab umyj, osusz i wykrój z niego kość. Mięso natrzyj solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Wstaw do lodówki na noc.
  2. Następnie obtocz schab w mące i razem z wyciętą kością smaż na rozgrzanym smalcu. Przełóż mięso do rondla, podlej 3/4 szklanki lekko osolonego wrzątku i duś na najmniejszym ogniu przez 75 minut. W połowie czasu duszenia obróć schab.
  3. Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. W połowie duszenia dodaj ją do mięsa razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  4. Gotowe mięso wyjmij na talerz. Sos z duszenia zagęść 1 łyżeczką mąki wymieszanej z odrobiną wody. Zagotuj. Do sosu dodaj kawałki mięsa obrane z kości.
  5. Bułki przekrój na pół, na każdej połówce ułóż cienki plaster schabu i obficie polej sosem. Podawaj z ogórkami kiszonymi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE