Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Makaron ryżowy na ostro


29.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Makaron ryżowy na ostro to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Kapustę pak choi można zastąpić kapustą pekińską.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 50 ml  olej
  • 200 g  wołowina
    mielona
  • 100 g  pomidory
    krojone z puszki
  • 200 ml  bulion warzywny
  • 200 g  makaron ryżowy
  • 1 główka  kapusta pak choi
  • 1 garść  kiełki groszku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili oraz żółtą paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. Na patelni rozgrzej 50 ml oleju, wsyp cebulę oraz czosnek i smaż, aż się zeszklą.
  2. Następnie dodaj mięso mielone i podgrzewaj razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj pokrojoną żółtą paprykę, chili, pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Duś wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Kapustę pak choi umyj, osusz i posiekaj w malakserze.
  3. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzuć makaron ryżowy, od razu zdejmij naczynie z palnika, przykryj i odstaw na 5 minut, po czym odcedź. Następnie do mięsa na patelni dorzuć drobno posiekane liście kapusty pak choi i całość krótko podduś. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Na talerze wyłóż makaron ryżowy, polej go mięsnym sosem i udekoruj kiełkami groszku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE