Dzisiaj jest: Środa, 24.07.2019 Imieniny: Kingi i Krystyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym


31.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  makaron spaghetti
  • bazylia
    kilka listków
    Pulpeciki:
  • 400 g  mięso mielone
    wieprzowo-wołowe
  • 2 łyżki  ser parmezan
    tarty
  • 3 łyżki  bułka tarta
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  jajko
  • oregano
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
    Sos:
  • 1 sztuka  cebula
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 700 g  przecier pomidorowy
  • 1 szczypta  cukier
  • 100 ml  mleko
  • oregano
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
  2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
  3. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
  4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  6. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE