Dzisiaj jest: Sobota, 29.02.2020 Imieniny: Rufina i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Makaron z pesto pietruszkowym i kurczakiem


05.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do makaronu z pesto pietruszkowym warto dodać liść selera, który wzmocni aromat. Na końcu potrawę można posypać startym żółtym serem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  filet z kurczaka
    pojedyncze
  • 2 łyżki  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1 łyżka  olej
  • 500 g  makaron fusilli (świderki)
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 4 łyżki  słonecznik ziarna
  • 1 ząbek  czosnek
  • 5 łyżek  oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki  sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej, suchej patelni, aż będą brązowe. Następnie przełóż ziarna do malaksera. Dodaj natkę pietruszki, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Piersi z kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Mięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowane mięso usmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Połącz z pesto z pietruszki oraz kurczakiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Zobacz więcej na temat:

makaronprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE