Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 300 g makaron farfalle (motylki)
- 4 łyżki śmietana
12% - 10 plastrów salami
- 2 ząbki czosnek
- 3 plastry ser wędzony
- 5 listków bazylia
- olej
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 łyżka natka pietruszki
posiekana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj salami, wymieszaj i podsmaż.
- Do składników na patelni dolej 5 łyżek przegotowanej wody. Całość doprowadź do wrzenia często mieszając. Dodaj śmietanę.
- Ser pokrój w kostkę i dodaj do sosu śmietanowego. Całość podgrzewaj jeszcze przez chwilę, by ser się rozpuścił. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj przez 5 minut, często mieszając.
- Przygotowany sos śmietanowy wyłóż na makaron. Danie podawaj udekorowane listkami bazylii.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku