Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g jagnięcina
- 3 łyżki olej
- 1 sztuka marchew
- 4 sztuki seler naciowy
- 4 sztuki szalotka
- 1 ząbek czosnek
- sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - pieprz cayenne
do smaku - 1 łyżeczka tymianek
- 125 ml wino czerwone wytrawne
- 150 g creme fraiche
- 250 g makaron fusilli (świderki)
- 500 g pomidory
- 4 łyżki masło
- 1 łyżka bułka tarta
- 100 g ser
starty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż mięso na oleju rozgrzanym w garnku.
- Marchew obierz i razem z selerem pokrój w plasterki. Szalotki i czosnek obierz, zeszklij na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu. Dodaj seler, marchew i mięso. Duś wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i tymiankiem.
- Następnie podlej wszystko winem i dodaj creme fraiche. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami w garnku. Duś wszystko przez 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Makaron wymieszaj z zawartością garnka i przełóż do naczynia.
- Bułkę tartą wymieszaj ze startym serem i posyp zapiekankę. Pozostałe masło podziel na płatki i ułóż na wierzchu zapiekanki. Piecz 20 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane