Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaron zapiekany z klopsami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  makaronu świderki
  • 300 g  mięsa mielonego
  • 1 sztuka jajko
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki
  • 500 ml  soku pomidorowego lekko zagęszczonego
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • bazylia
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego
  • 80 g  tartej mozzarelli
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso połącz z jajkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, po czym formuj małe klopsy. Klopsiki obtocz delikatnie w mące i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C.
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
  3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj przecier pomidorowy i 4-5 łyżek wody, zagotuj. Dopraw sos do smaku i włóż do niego klopsy. Dodaj listki bazylii. Gotuj wszystko przez 10 minut, wymieszaj z makaronem, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Wierzch posyp mozzarellą i zapiekaj 15-20 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE