Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 40 dag polędwica cielęca
- 1 sztuka sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - mąka
- oliwa
do smażenia - 4 łyżki borówki
smażone - 4 sztuki jabłka
winne
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i szypułki i od razu, by nie ściemniały, podsmażamy na rozgrzanej oliwie (mogą się lekko zarumienić).
- Mąkę łączymy z przyprawami.
- Obrane z błon polędwiczki kroimy w plastry o grubości centymetra, rozbijamy, formujemy jednakowej wielkości medaliony, oprószamy mąką z przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry mięsa po 2 minuty z każdej strony, wykładamy na wygrzane talerze, kropimy obficie sokiem z cytryny, obtaczamy usmażonymi jabłkami i borówkami i od razu, bardzo gorące podajemy.