Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Mielone z warzywami


01.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Mielone z warzywami to przepis na urozmaicenie tradycyjnych mielonych. W przepisie bułkę tartą można zastąpić namoczonym w mleku lub wodzie pieczywem pozostałym z poprzedniego dnia.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  mięso mielone
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  jajka
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 2 łyżeczki  koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki  natka pietruszki
    posiekana
  • olej
    do smażenia
  • 1/2 łyżeczki  imbir
    mielony
  • 1/2 łyżeczki  kurkuma
  • 1/2 łyżeczki  pieprz
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 1/2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1/2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
    ostra
  • 50 g  płatki owsiane
    błyskawiczne
  • 20 g  słonecznik ziarna
    łuskany
  • 20 g  sezam ziarenka
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 1 sztuka  cebula

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę, cebulę oraz paprykę oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i ostudź.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj imbir, kurkumę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, natkę pietruszki, bułkę tartą, warzywa oraz jajko. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
  3. Do blendera wrzuć płatki owsiane i słonecznik. Zmiksuj. Dodaj sezam, wymieszaj i przesyp na talerz.
  4. Z mięsno-warzywnej masy uformuj 8 kotletów. Każdy z nich obtocz w panierce, mocno dociskając i usmaż na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu osącz papierowym ręcznikiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE