Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 350 g mięso mielone
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka jajka
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - olej
do smażenia - 1/2 łyżeczki imbir
mielony - 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka - 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
ostra - 50 g płatki owsiane
błyskawiczne - 20 g słonecznik ziarna
łuskany - 20 g sezam ziarenka
- 2 łyżki bułka tarta
- 1 sztuka cebula
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę, cebulę oraz paprykę oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i ostudź.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj imbir, kurkumę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, natkę pietruszki, bułkę tartą, warzywa oraz jajko. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Do blendera wrzuć płatki owsiane i słonecznik. Zmiksuj. Dodaj sezam, wymieszaj i przesyp na talerz.
- Z mięsno-warzywnej masy uformuj 8 kotletów. Każdy z nich obtocz w panierce, mocno dociskając i usmaż na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu osącz papierowym ręcznikiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku