Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mięsne kuleczki w szpinaku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mięsa mielonego
  • 1 szklanka  ryżu
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 1/2 szklanki  mleka
  • świeże liście szpinaku (jak największe)
  • sól
  • pieprz
  • odrobina masła

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie i ostudź.
  2. Liście szpinaku ostrożnie wrzuć do wrzątku i zostaw pod przykryciem na 30 sekund. Następnie odsącz i zalej zimną wodą.
  3. Bułkę tartą zalej mlekiem i poczekaj, aż napęcznieje. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  4. Mięso mielone wymieszaj z ostudzonym ryżem, napęczniałą bułką, jajkiem i zeszkloną cebulą na jednolitą masę. Wilgotnymi rękoma formuj 5-centymetrowe kuleczki.
  5. Owijaj kuleczki liśćmi szpinaku tak, aby z każdej strony przylegały do mięsa.
  6. Gotowe kulki ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 30 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE