Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka filet z kurczaka
podwójny - 400 ml bulion
- 200 g fasola biała
z puszki - 200 g fasola czerwona konserwowa
z puszki - olej
do smażenia - 1 łyżka masło
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka tymianek
suszony - 60 g śmietana
gęsta 12% - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1/3 pęczki natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie oprósz solą oraz pieprzem.
- Kurczaka podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa na patelni. Podsmaż, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
- Zawartość patelni podlej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj opłukaną i osączoną białą oraz czerwoną fasolę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj. Potrawkę połącz z masłem, śmietaną i posiekaną zieleniną.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku