Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Minipizza florentyńskia


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Minipizze florentyńskie to przepis na danie, które zachwyci niejednego smakosza.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  mąka
    +1 łyżka do podsypania
  • 100 ml  woda
    ciepła
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 200 g  szpinak
  • 120 g  ser feta
  • 80 g  szynka prosciutto
  • 4 sztuki  jajka
  • 1 ząbek  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesyp do miski. Dodaj łyżeczkę soli, ciepłą wodę i łyżkę oleju. Zagnieć ciasto i odstaw je na 20 minut.
  2. Szpinak opłucz, osusz i przesmaż razem z rozgniecionym czosnkiem na łyżce oleju. Odciśnij i dopraw do smaku.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozgnieć dłońmi, rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i usmaż z obu stron na suchej patelni. Następnie przełóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na każdym placku rozłóż szpinak. Na środek wbij jajko i obłóż je kawałkami szynki prosciutto. Wierzch posyp pokruszonym serem. Zapiekaj przez 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem oprósz pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

minipizzaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE