Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 12 sztuk ziemniaki
młode - 300 g mięso mielone
- 1 l bulion wołowy
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
duży - sól
do smaku - pieprz
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku - 1 pęczek natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w bulionie. Następnie odcedź, zachowując bulion i zostaw je do przestygnięcia. Gdy ziemniaki przestygną, odetnij górę i wydrąż płytko za pomocą łyżki.
- Wydrążony miąższ rozgnieć widelcem. Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozgniecione ziemniaki. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Wydrążone ziemniaki wypełnij farszem mięsno-ziemniaczanym. Tak przygotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej zachowanym bulionem. Piecz 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku