Dzisiaj jest: Piątek, 21.02.2020 Imieniny: Eleonory i Feliksa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Mostek cielęcy faszerowany


31.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przybieramy według własnych upodobań.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  mostek cielęcy
  • sól
    do nacierania mięsa
  • 2 łyżki  masło śmietankowe
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 sztuka  czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki  ciepłe mleko
  • 1 łyżeczka  posiekana zielenina
  • oliwa
    do wysmarowania brytfanny

Sposób przyrządzania:

  1. Mostek wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką.
  2. Między żeberkami a powłoką mięsną robimy otwór na nadzienie, nacieramy solą wewnątrz i z zewnątrz, odstawiamy w chłodne miejsce.
  3. Przygotowujemy farsz: namoczoną w ciepłym mleku bułkę rozcieramy na jednolitą masę (można przetrzeć przez ostre sito).
  4. Masło ucieramy na krem, łączymy z przetartą bułką, 2 żółtkami, ubitym białkiem i zieleniną, lekko solimy.
  5. Farsz wkładamy do środka, zszywamy bawełnianą nitką, układamy mostek w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i wstawiamy do lekko wygrzanego, niegorącego piekarnika.
  6. Pieczemy w temperaturze 150°C.
  7. Gdy mięso się zarumieni, wyjmujemy na półmisek, kroimy w taki sposób, by każda kostka była oddzielnie.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

przepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE