Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Muszle z kurczakiem i szpinakiem


11.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Muszle z kurczakiem i szpinakiem to przepis na smaczne i efektowne danie.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  makaron muszle
  • 2 łyżki  olej
    +do smażenia
  • 1 sztuka  filet z kurczaka
    duża
  • 500 g  szpinak
  • 200 g  ser biały
    zmielony
  • 60 g  bułka tarta
  • 100 ml  mleko
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  cebula
    mała
  • 400 g  pomidor
    z puszki
  • 4 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • gałka muszkatołowa
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka opłucz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Cebule posiekaj, połowę podsmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  3. Ser zmiksuj z mlekiem, bułką tartą i szpinakiem. Następnie dodaj podsmażonego kurczaka. Farszem wypełnij muszle i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  4. Na pozostałym maśle zeszklij resztę cebul i wymieszaj z pomidorami. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Powstałym sosem polej muszle i piecz 20 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Coyote

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE