Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Musztardowe zrazy z boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Musztardowe zrazy z boczkiem doskonale smakują z kaszą lub ryżem. Jeśli chcemy by danie było ostrzejsze można zamienić musztardę sarepską na chrzanową.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  boczek wędzony
  • 1 sztuka  kostka rosołowa
    pieczeniowa
  • 700 g  rostbef wołowy
  • 200 g  cebula
  • 200 g  ogórek kiszony
  • 50 g  musztarda
    sarepska
  • 1 szczypta  sól
  • 10 g  mąka
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 1 łyżeczka  pieprz czarny
  • 2 łyżki  majeranek
  • 5 ziarenek  ziele angielskie
  • 30 g  masło
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso pokrój na płaty o grubości 1 cm i rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i oprósz pieprzem oraz solą.
  2. Wędzony boczek i ogórki kiszone pokrój na bardzo cienkie plastry. Cebulę pokrój w talarki i podsmaż na odrobinie masła.
  3. Na każdym posmarowanym musztardą płacie mięsa połóż plaster boczku, kilka plasterków ogórka kiszonego oraz odrobinę cebuli.
  4. Przygotowane w ten sposób mięso zawiń ciasno w roladki. Każdy z ruloników dokładnie zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką i zrumień z obu stron na rozgrzanym maśle.
  5. Zrazy włóż do garnka. Podlej 1 litrem wody, dodaj kostkę pieczeniową, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw do smaku i duś jeszcze 30 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE