Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 200 g boczek wędzony
- 1 sztuka kostka rosołowa
pieczeniowa - 700 g rostbef wołowy
- 200 g cebula
- 200 g ogórek kiszony
- 50 g musztarda
sarepska - 1 szczypta sól
- 10 g mąka
- 1 sztuka liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprz czarny
- 2 łyżki majeranek
- 5 ziarenek ziele angielskie
- 30 g masło
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokrój na płaty o grubości 1 cm i rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i oprósz pieprzem oraz solą.
- Wędzony boczek i ogórki kiszone pokrój na bardzo cienkie plastry. Cebulę pokrój w talarki i podsmaż na odrobinie masła.
- Na każdym posmarowanym musztardą płacie mięsa połóż plaster boczku, kilka plasterków ogórka kiszonego oraz odrobinę cebuli.
- Przygotowane w ten sposób mięso zawiń ciasno w roladki. Każdy z ruloników dokładnie zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką i zrumień z obu stron na rozgrzanym maśle.
- Zrazy włóż do garnka. Podlej 1 litrem wody, dodaj kostkę pieczeniową, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw do smaku i duś jeszcze 30 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku