Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 50 dag mięso mielone
wieprzowe - 1 sztuka jajka
- 1 sztuka białko z jajka
- 2 łyżki bułka tarta
- 4 łyżki mleko
- 1 sztuka cebula
- pieprz
do smaku - sól
do smaku - majeranek
do smaku - tłuszcz
do smażenia - mąka krupczatka
do panierowania
- Farsz
- 20 dag pieczarki
- 1 łyżka natka pietruszki
posiekana - 1 sztuka cebula
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowujemy farsz: cebulę i pieczarki drobno siekamy, podsmażamy, często mieszając, aż wyparuje sok.
- Lekko przyprawiamy do smaku, łączymy z zieleniną.
- Do mięsa dodajemy jajko, białko, wymieszaną z mlekiem bułkę tartą, utartą na tarce cebulę i wszystkie przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę.
- Tak przygotowaną dzielimy na 6 równych części rozkładamy na desce.
- Na przygotowane porcje równomiernie rozkładamy farsz, zaklepiamy, oprószamy mąką i wstawiamy na 40 minut do lodówki.
- Sznycle smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu z obu stron.