Dzisiaj jest: Wtorek, 16.10.2018 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem


29.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich naleśników. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, należy dodać więcej mąki, a gdy za gęste, więcej wody.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto naleśnikowe:
  • 1 sztuka  jajka
  • 1/2 l  woda
  • 2 szklanki  mąka
  • 3 łyżki  olej
  • 1 szczypta  sól
    Farsz:
  • 200 g  ser żółty
    starty
  • 500 g  kurczak
    kawałki, ugotowany
  • 1 puszka  fasola czerwona konserwowa
  • 1/2 puszki  kukurydza konserwowa
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 3 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 1 sztuka  papryka
    ostra
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    ostra
  • 1 łyżeczka  kminek
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 1 łyżeczka  majeranek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 puszka  pomidory

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto naleśnikowe: Składniki na ciasto wrzuć do miski i zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je na 15 minut, a następnie smaż naleśniki z obu stron na suchej patelni.
  2. Farsz: W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim pokrojone cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory, papryczkę oraz odsączone fasolę i kukurydzę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj kurczaka, dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  3. Usmażone naleśniki posyp serem i nałóż na nie po 3 łyżki farszu. Zwiń je w ruloniki, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku, by ser się rozpuścił. Podawaj gorące.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE