Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g białej fasoli
- 1 sztuka cebula
- 600 g mięsa mielonego
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 sztuka papryczka chili
- sól
- pieprz
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 3 sztuki jajka
- olej
- 200 ml mleka
- 100 g mąki
- 2 sztuki łodygi selera naciowego
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
- 150 g startego sera żółtego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę wrzuć do miski, zalej zimną wodą i zostaw na noc. Następnie ugotuj do miękkości i odcedź.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone i wszystko razem podsmaż.
- Do zawartości patelni dodaj kukurydzę, drobno posiekaną papryczkę chili i ugotowaną fasolę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy oraz 2/3 posiekanej natki pietruszki.
- Jajka zmiksuj z mlekiem, mąką oraz szczyptą soli. Z powstałego ciasta usmaż cienkie naleśniki.
- Seler naciowy pokrój w małe kawałki. Pomidorki przekrój na pół i podsmaż je razem z selerem na odrobinie rozgrzanego oleju. Następnie dodaj pozostałą posiekaną natkę pietruszki.
- Na naleśniki wyłóż mięsny farsz, zwiń je i posyp tartym żółtym serem. Gotowe danie podawaj z sałatką z pomidorków i selera.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku