Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki Popeye'a


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Naleśniki Popeye'a to przepis na sycące i pożywne danie. Jeśli liczymy kalorie można zrezygnować z zapiekania naleśników pod beszamelem.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 3 sztuki  jajka
  • 700 ml  mleko
  • 200 g  mąka
  • 3 łyżki  olej
  • 50 g  masło
    + do formy
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 500 g  szpinak
    mrożony, w liściach
  • 150 g  szynka
    w plasterkach
  • 100 g  ser żółty
  • 100 g  ser pleśniowy
    z niebieską pleśnią
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj 200 ml mleka, szczyptę soli, 150 g mąki oraz 100 ml wody. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Na rozgrzanym oleju usmaż 6 naleśników.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj rozmrożony szpinak i duś przez chwilę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Z pozostałej mąki i masła przygotuj jasną zasmażkę. Dolej pozostałe mleko i gotuj przez 15 minut, mieszając. Do beszamelu dorzuć rozdrobniony ser pleśniowy. Na koniec dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Na placki wyłóż porcję szynki i szpinaku. Naleśniki zawiń, włóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, polej sosem i posyp startym serem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE