Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 130 g mąka gryczana
- 130 g mąka pszenna
- 250 ml mleko
- 3 sztuki jajka
- olej rzepakowy
do smażenia - 2 sztuki szalotka
- 300 g pieczarki
- 1 łyżeczka borowiki
ususzone i zmielone na proszek - 1/2 szklanki kasza gryczana
ugotowana - 400 g mięso mielone
z indyka - gałka muszkatołowa
do smaku - 1 opakowanie ser mozzarella
starta - 1 pęczek szczypior
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę pszenną i gryczaną przesiej do miski. Dodaj jajka, mleko, 100 ml wody oraz szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż z przygotowanego ciasta naleśniki.
- Szalotki obierz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i również drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim szalotki z pieczarkami. Gdy się zrumienią, dodaj mięso. Oprósz mielonymi borowikami, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Szczypiorek posiekaj. Farsz mięsny wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną. Tak przygotowane nadzienie rozłóż na połowie każdego naleśnika. Wierzch posyp szczypiorkiem i startą mozzarellą. Złóż naleśniki w trójkąty.
Źródło przepisu: Smacznego!