Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki pory
- 3 sztuki białe kiełbasy
- 15 dag ziemniaków
- 20 dag sera żółtego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 50 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 2 sztuki jajka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory oczyść, umyj pod bieżącą wodą, po czym potnij w talarki.
- Kiełbasy obierz ze skórki i pokrój w plastry. Ziemniaki obierz, umyj, a następnie potnij w kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż na nim kawałki ziemniaków i porów. Kiedy ziemniaki zmiękną, a pory się zrumienią, zdejmij je i na tym samym tłuszczu podsmaż plastry kiełbasy. Zdejmij.
- Jajka rozkłóć, a następnie zmiksuj razem z mlekiem, szczyptą soli i mąką. Do masy jajecznej dodaj ziemniaki, pory oraz kiełbasę.
- Przypraw pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Na końcu dodaj starty żółty ser. Wymieszaj. Masę wylej na rozgrzany olej i smaż z obu stron.
Źródło przepisu: Smacznego!