Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.09.2017 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Owocowa galantyna


21.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 1 sztuka kurczak
  • 25 dag  mięsa z piersi kurczaka
  • 10 dag  chałki
  • 1/3 szklanki  śmietanki
  • 10 dag  rodzynek
  • 5 dag  tartego chrzanu
  • 5 dag  śliwek suszonych
  • 2 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz
  • białko do klarowania
  • 8 dag  selera
  • 8 dag  marchwi
  • 8 dag  pora
  • 1 łyżeczka  koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki  żelatyny
    Dodatkowo
  • żurawina
  • cząstki limetki i cytryny
  • natka pietruszki
  • majonez

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka spraw i zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa. Następnie oddziel skórę i mięso. Płat oczyść, a następnie oddziel mięso od kości w udkach.
  2. Do miski wrzuć skrawki mięsa, filet oraz namoczoną w śmietanie chałkę i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Do powstałej masy dodaj rodzynki, chrzan oraz drobno pokrojone śliwki i żółtka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz z pianą ubitą z białek.
  3. Tak powstałą masę rozsmaruj na płacie mięsa ze skórą i zwiń go w roladę.
  4. Seler, marchew oraz por oczyść, zalej wrzątkiem i gotuj razem z kośćmi. Po 20 minutach przecedź wywar. Następnie dodaj do niego galantynę i gotuj jeszcze 50 minut na małym ogniu.
  5. Po tym czasie do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy i białko. Zagotuj, stale ubijając. Pod koniec dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj.
  6. Gotową galantynę zalej tężejącą galaretą i odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj majonezem, żurawiną, limetką, cytryną i natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE