Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Paella z kurczakiem i małżami


11.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 25 dag  ryżu
  • 6 sztuk małży
  • 1 sztuka cebula dymka
  • 20 dag  mięsa z kurczaka (np. udek, skrzydełek)
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 sztuki pomidory
  • 1 szczypta  curry
  • olej do smażenia
  • 100 ml  białego wytrawnego wina
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka zielona papryka
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Małże bardzo dokładnie wyszoruj szczotką, a następnie umyj pod bieżącą wodą. Białe wino przelej do niedużego garnka i podgrzej. Do gorącego wina wrzuć małże. Duś na małym ogniu przez 5 minut.
  2. Kawałki kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i ostrą papryką i odstaw na 15 minut.Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Następnie patelnię zdejmij z ognia.
  3. Ryż wsyp na rozgrzany olej, przez chwilę praż, po czym zalej 1/2 l bulionu i wsyp curry. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej resztę rosołu. Podgrzewaj mieszając, aż ryż zmięknie.
  4. Dymkę obierz i drobno posiekaj. Zieloną paprykę oczyść i pokrój w paski. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Do ryżu dodaj warzywa, oliwki oraz kurczaka i całość wymieszaj. Na koniec dołóż małże. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE