Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 200 g mąka
- 2 sztuki jajka
- 500 ml piwo
- 300 g ziemniaki
- 2 gałązki tymianek
- 2 gałązki oregano
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 2 ząbki czosnek
- 12 sztuk kurczak
pałki - olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp 150 g mąki. Dodaj jajka i ciągle mieszając, powoli dolewaj piwo. Trzepaczką rozmieszaj na gładką, gęstą masę.
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach. Połącz je z masą piwną. Dodaj drobno posiekany tymianek i oregano. Dopraw do smaku solą oraz startym na tarce czosnkiem.
- Pałki kurczaka oczyść i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Obtocz je w pozostałej mące, a następnie w ziemniaczanej masie.
- W garnku rozgrzej dużą ilość oleju. Obtoczone w cieście pałki kurczaka smaż na złoto. Nadmiar tłuszczu osącz ręcznikiem papierowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku