Dzisiaj jest: Poniedziałek, 15.10.2018 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami


05.04.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami to propozycja na pyszny i pełnowartościowy posiłek.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryczka chili
    mała
  • 1 sztuka  filet z kurczaka
    pojedyńcza
  • 1 torebka  kasza orkiszowa
    firmy Halina
  • 1 puszka  pomidory krojone
  • 1 sztuka  cebula żółta
  • 1/2 sztuki  cukinia
    mała
  • 1/2 łyżeczki  tymianek
    suszony
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę, papryczkę, kurczaka i cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy ją. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy: papryczkę, cukinię i suszony tymianek. Całość podsmażamy przez 5–7 minut.
  3. W międzyczasie gotujemy kaszę orkiszową, według zaleceń producenta. Ugotowaną kaszę odcedzamy.
  4. Dodajemy kaszę na patelnię, dodajemy pomidory i całość dusimy kilka minut, aż odparuje trochę płynu, a składniki ładnie się połączą. Doprawiamy do smaku.
  5. Umyte papryki przekrawamy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy do każdej połówki solidną porcję z patelni.
  6. Paprykę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut. Po tym czasie foremkę przykrywamy folią aluminiową i ponownie pieczemy przez 15 minut. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to długość pieczenia zwiększamy w obu przypadkach o 10 minut.
  7. Gotową paprykę wyjmujemy na talerze i podajemy z porcją sałat.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

eater

Posty : 27

Przepisy: 1


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE