Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki papryka czerwona
- 1 sztuka papryczka chili
mała - 1 sztuka filet z kurczaka
pojedyńcza - 1 torebka kasza orkiszowa
firmy Halina - 1 puszka pomidory krojone
- 1 sztuka cebula żółta
- 1/2 sztuki cukinia
mała - 1/2 łyżeczki tymianek
suszony - 2 łyżki oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę, papryczkę, kurczaka i cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy ją. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy: papryczkę, cukinię i suszony tymianek. Całość podsmażamy przez 5?7 minut.
- W międzyczasie gotujemy kaszę orkiszową, według zaleceń producenta. Ugotowaną kaszę odcedzamy.
- Dodajemy kaszę na patelnię, dodajemy pomidory i całość dusimy kilka minut, aż odparuje trochę płynu, a składniki ładnie się połączą. Doprawiamy do smaku.
- Umyte papryki przekrawamy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy do każdej połówki solidną porcję z patelni.
- Paprykę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut. Po tym czasie foremkę przykrywamy folią aluminiową i ponownie pieczemy przez 15 minut. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to długość pieczenia zwiększamy w obu przypadkach o 10 minut.
- Gotową paprykę wyjmujemy na talerze i podajemy z porcją sałat.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR