Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Paprykarz z cielęciny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z ryżem na sypko lub z kładzionymi kluseczkami.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 50 dag  cielęcina
  • 1 sztuka  cebula
  • 1/2 szklanki  śmietana
  • 1 sztuka  cytryna
  • 1 łyżeczka  mąka
  • 2 łyżki  mleko
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • sól
    do smaku
  • oliwa
    z masłem, pół na pół do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso dzielimy na 8 zgrabnych porcji, lekko solimy i kropimy sokiem z cytryny.
  2. Na silnie rozgrzanym tłuszczu obsmażamy przygotowane kawałki mięsa, gdy się zrumienią z obu stron, wrzucamy posiekaną cebulę, chwilę razem zasmażamy, mieszając, by mięso nie przywarło do naczynia, podlewamy łyżką wody i dusimy pod przykryciem.
  3. Gdy woda wyparuje, uzupełniamy (dolewając małe ilości).
  4. W mleku rozprowadzamy mąkę, gdy znikną grudki, łączymy ze śmietaną, dodajemy paprykę, wlewamy do mięsa, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 2 minuty, by mąka straciła smak surowizny.
  5. Gdy trzeba, sok lekko doprawiamy solą i sokiem z cytryny.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE