Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filet z kurczaka
- 1 szklanka śmietana
- 25 dag pieczarki
- 1 sztuka cebula
- 1 puszka groszek konserwowy
- 2 sztuki papryka marynowana
- 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka ketchup
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - słodka papryka mielona
do smaku - ostra papryka mielona
do smaku - 1 szczypta pieprz cayenne
- mąka krupczatka
do panierowania - olej i smalec
pół na pół
|
|
Sposób przyrządzania:
- Porcje kurczaka oprósz przyprawami wymieszanymi z mąką i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Pod koniec smażenia dorzuć posiekaną cebulę, całość zasmaż, uważając by cebula się tylko zeszkliła, przekładamy mięso do rondla z grubym dnem.
- Mięso w rondlu podlej2 łyżkami wody lub rosołu, naczynie przykryj i duś na niewielkim ogniu.
- Po 10 minutach dodaj koncentrat, ketchup, całe pieczarki, odsączony groszek i drobno pokrojone, marynowane papryczki.
- Gdy składniki będą miękkie, dodaj spienioną śmietanę, podgrzej i, gdy trzeba, dopraw do smaku.
- Sos gotuj przez około 3 minuty na niewielkim ogniu (powinien mieć piękny, czerwony kolor i wyraźny, pikantny, z przebijającą nutą pomidorów smak).