Dzisiaj jest: Środa, 18.09.2019 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pasztet mięsny


09.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 300 g  surowego boczku
  • 300 g  łopatki wieprzowej
  • 600 g  wołowiny przedniej
  • 600 g  płucek cielęcych z sercem
  • 300 g  wątróbki wieprzowej
  • 4 sztuki marchewki
  • 2 sztuki pietruszki
  • 2 sztuki cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • 3 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego
  • 2 łyżki  bułki tartej

Sposób przyrządzania:

  1. Wieprzowinę i wołowinę włóż do osobnych garnków. Do każdego mięsa dodaj po 2 marchewki, 1 pietruszce i cebuli, ziele, pieprz i listki laurowe. Mięsa podlej wodą, przykryj i duś do miękkości.
  2. Płucka cielęce umyj, zalej zimną wodą, zagotuj i wylej wodę. Zalej je ponownie wodą i gotuj około 60 minut.
  3. Wątróbkę podsmaż na rozgrzanym oleju, dolej wodę i też duś.
  4. Mięsa wyjmij, warzywa wyrzuć, a płyn zlej przez sitko do jednego naczynia. Mięso odstaw do następnego dnia.
  5. Pokrój mięso na kawałki. Z płucek powycinaj chrząstki. Zmiel mięso na gładką masę. Przełóż ją do miski, wbij jajka. Wlej odlany wywar - tyle by masa była dość rzadka. Obficie przypraw i wymieszaj.
  6. Formę o długości 30-40 cm wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i wyłóż masę mięsną. Piecz 60 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE