Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pasztet mięsny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 300 g  surowego boczku
  • 300 g  łopatki wieprzowej
  • 600 g  wołowiny przedniej
  • 600 g  płucek cielęcych z sercem
  • 300 g  wątróbki wieprzowej
  • 4 sztuki marchewki
  • 2 sztuki pietruszki
  • 2 sztuki cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • 3 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego
  • 2 łyżki  bułki tartej

Sposób przyrządzania:

  1. Wieprzowinę i wołowinę włóż do osobnych garnków. Do każdego mięsa dodaj po 2 marchewki, 1 pietruszce i cebuli, ziele, pieprz i listki laurowe. Mięsa podlej wodą, przykryj i duś do miękkości.
  2. Płucka cielęce umyj, zalej zimną wodą, zagotuj i wylej wodę. Zalej je ponownie wodą i gotuj około 60 minut.
  3. Wątróbkę podsmaż na rozgrzanym oleju, dolej wodę i też duś.
  4. Mięsa wyjmij, warzywa wyrzuć, a płyn zlej przez sitko do jednego naczynia. Mięso odstaw do następnego dnia.
  5. Pokrój mięso na kawałki. Z płucek powycinaj chrząstki. Zmiel mięso na gładką masę. Przełóż ją do miski, wbij jajka. Wlej odlany wywar - tyle by masa była dość rzadka. Obficie przypraw i wymieszaj.
  6. Formę o długości 30-40 cm wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i wyłóż masę mięsną. Piecz 60 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE