Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Patisony zapiekane z mięsem


23.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Patisony zapiekane z mięsem to przepis na smaczne i efektowne danie. Potrawę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  patisony
    średni
  • 200 g  mięso mielone
    z indyka
  • 2 gałązki  pomidorki koktajlowe
  • 1/2 sztuki  bułka pszenna
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  sos sojowy
  • 3 łyżki  sos chili
    słodko-pikantny
  • pieprz
    do smaku
  • 1 garść  natka pietruszki
  • 2 łyżki  oliwa
    +2 łyżeczki

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę bułki pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Następnie przełóż do miski i odstaw.
  2. Na drugiej łyżce oliwy podsmaż mięso mielone. Po 5 minutach dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy. Wymieszaj i podsmaż. Na koniec dodaj sos chili i dopraw pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  3. Patisony umyj, osusz i odetnij górną część. Łyżką wydrąż środek.
  4. Do mięsnego farszu dodaj posiekaną natkę pietruszki i grzanki. Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij patisony. Następnie przykryj odciętym wcześniej wierzchem, skrop oliwą i ustaw patisony w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym.
  5. Tak przygotowane patisony obłóż skropionymi oliwą i posolonymi pomidorkami. Piecz 25 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minion

Posty : 6

Przepisy: 41


Zobacz więcej na temat:

patisonprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE