Dzisiaj jest: Czwartek, 18.10.2018 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Pieczeń drobiowa z serem


09.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  drobiowego mięsa mielonego
  • 2 sztuki czerstwe bułki
  • 50 g  wędzonego boczku
  • 2 sztuki cebule
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 100 g  startego sera żółtego
  • przyprawa uniwersalna
  • 2 sztuki jajka
  • 750 g  ziemniaków
  • 1 łyżka  masła
  • 2 łyżki  płatków migdałowych
  • 5-7 łyżek  mleka
  • świeży imbir
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Czerstwe bułki przełóż do miski, zalej niewielką ilością wody i mocz przez 10 minut. Cebule obierz i razem z boczkiem pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na patelni bez tłuszczu przez 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego i posiekaj.
  2. Namoczone bułki odciśnij i połącz z drobiowym mięsem mielonym. Następnie wsyp posiekaną natkę pietruszki, boczek podsmażony z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbij 2 jajka. Całość oprósz solą, startym imbirem, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Składniki dobrze wymieszaj. Z mięsa uformuj bochenek.
  3. Blaszkę posmaruj tłuszczem, po czym przełóż na nią mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. C i piecz przez 50-60 minut.
  4. Ziemniaki obierz, starannie umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 20 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedź i ugnieć tłuczkiem.
  5. Masło roztop na patelni i zrumień na nim płatki migdałowe. Następnie podlej je mlekiem i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Tak przygotowane migdały dodaj do ziemniaków i dobrze połącz.
  6. Upieczoną pieczeń podziel na plastry. Jako dodatek podawaj ziemniaki z migdałami. Danie możesz ozdobić ziołami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE