Dzisiaj jest: Niedziela, 16.06.2019 Imieniny: Aliny i Justyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Pieczeń wieprzowa na dziko


23.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pieczeń dobrze smakuje z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta i zasmażaną kapustą.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1 kg  mięso wieprzowe
    od szynki
  • olej
    Marynata
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 sztuka  marchew
    duża
  • 1/2 sztuki  seler korzeniowy
    średniej wielkości
  • 10 sztuk  jagody jałowca
  • 1 łyżeczka  pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżeczka  susz tymianku
  • 1 sztuka  liść laurowy
    duży
  • 2 sztuki  goździki
  • 2 szklanki  wino czerwone, wytrawne
  • 1/3 szklanki  ocet ziołowy lub winny

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowujemy marynatę: ocet i wino mieszamy, jarzyny kroimy w cienkie słupki, dodajemy przyprawy.
  2. Mięso układamy w garnku, zalewamy marynatą, szczelnie przykrywamy, stawiamy w chłodnym miejscu, trzymamy przez 2-3 dni (2 razy dziennie odwracamy).
  3. Po wyjęciu z zalewy mięso osuszamy, lekko oprószamy solą i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  4. Gotowe przekładamy do rondla z grubym dnem, a na tłuszcz spod pieczeni sypiemy mąkę i, często mieszając, rumienimy.
  5. Zasmażkę zalewamy przecedzoną marynatą, zagotowujemy, dokładnie mieszając, by nie było grudek.
  6. Do gotującego się sosu dodajemy wszystkie, wcześniej odcedzone jarzyny, zagotowujemy ponownie.
  7. Podsmażone mięso zalewamy sosem, rondel szczelnie przykrywamy, dusimy pieczeń na niewielkim ogniu do miękkości).
  8. Miękkie wykładamy na wygrzany półmisek, przykrywamy i trzymamy w cieple.
  9. Sos przecieramy przez gęste sito, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
  10. 0. Częścią sosu polewamy pokrojone w plastry mięso, pozostały podajemy w sosjerce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

edyta1212

Posty : 0

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

pieczeńprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE