Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pieczeń wołowa z kaszą gryczaną


23.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  kaszy gryczanej
  • 400 g  wołowiny
  • 2 sztuki cebule
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki jajka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1-2 łyżki  bułki tartej do podsypania

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę gryczaną wsyp do miski i połącz z niewielką ilością soli. Zalej wrzątkiem tak, aby sięgał 1 cm powyżej kaszy. Przykryj i odstaw na 30 minut, żeby kasza napęczniała. Następnie odlej nadmiar wody.
  2. Wołowinę starannie umyj, osusz i pokrój na kawałki. Następnie wraz z 2 obranymi cebulami przepuść przez maszynkę do mięsa.
  3. Do wołowiny dodaj osączoną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i wymieszaj. Z masy uformuj rulon, podsypując mięso bułką tartą, i ułóż w brytfannie.
  4. Klops posmaruj olejem. Piecz 10 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 60 minut. Od czasu do czasu mięso podlewaj wodą lub powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE