Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka kajzerka
czerstwa - 2 ząbki czosnek
- 2 sztuki cebula
duża - 1 kg papryka
różne kolory - 750 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe - 1 sztuka jajka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - papryka (przyprawa)
do smaku, słodka lub ostra - 4 łyżki olej
- 4 gałązki oregano
- 1 sztuka chili papryczka
czerwona - 200 g keczup
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę namocz w zimnej wodzie. Czosnek i jedną cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój w sporą kostkę.
- Bułkę odciśnij i wymieszaj z mięsem, cebulą, czosnkiem i jajkiem. 1/4 paprykowych cząstek pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy mięsnej. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszaj.
- Z masy mięsnej uformuj duże jajo. Blachę wysmaruj 2 łyżkami oleju i ułóż w niej mięso. Piecz 45 minut w 200 st. C. Jeśli mięso mocno ściemnieje, można je w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową.
- Obierz drugą cebulę i pokrój w sporą kostkę. Oregano opłucz pod zimną wodą, oderwij listki.
- Papryczkę chili umyj, przekrój wzdłuż i drobno posiekaj. Wymieszaj z keczupem i dopraw mieloną papryką.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj niewykorzystane kostki papryki i smaż na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj sos i 100 ml wody. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś na małym ogniu przez 10 minut.
- Gotową pieczeń rozkrój i przenieś na półmisek. Wokół ułóż podsmażone warzywa.
Źródło przepisu: Dania zapiekane