Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki piersi gęsi ze skórą
- 1 sztuka koper włoski
- 4 łyżki oleju
- 200 ml czerwonego wina
- 1 sztuka cebula
- 500 g czerwonej kapusty
- sok z 1 pomarańczy
- 1 sztuka jabłko
- 2-4 łyżki cukru
- ocet do smaku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi gęsi dobrze umyj, osusz i lekko oprósz solą i pieprzem. Koper włoski oczyść, po czym pokrój w cienkie plasterki.
- Mięso usmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dorzuć krążki kopru włoskiego, zalej czerwonym winem i piecz przez 40-60 minut do miękkości w temperaturze 180 st. C (od czasu do czasu polewając powstałym podczas pieczenia sosem).
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kapustę oczyść, po czym poszatkuj. W rondlu rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim cebulę. Dorzuć kapustę, a następnie dobrze wymieszaj i podduś.
- Jabłko obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Całość skrop sokiem z pomarańczy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem, po czym jeszcze przez chwilę duś.
- Pieczone piersi gęsi pokrój w plastry. Podawaj z dodatkiem modrej kapusty.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku