Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pieczona gęś z modrą kapustą


20.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki piersi gęsi ze skórą
  • 1 sztuka koper włoski
  • 4 łyżki  oleju
  • 200 ml  czerwonego wina
  • 1 sztuka cebula
  • 500 g  czerwonej kapusty
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 sztuka jabłko
  • 2-4 łyżki  cukru
  • ocet do smaku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi gęsi dobrze umyj, osusz i lekko oprósz solą i pieprzem. Koper włoski oczyść, po czym pokrój w cienkie plasterki.
  2. Mięso usmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dorzuć krążki kopru włoskiego, zalej czerwonym winem i piecz przez 40-60 minut do miękkości w temperaturze 180 st. C (od czasu do czasu polewając powstałym podczas pieczenia sosem).
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kapustę oczyść, po czym poszatkuj. W rondlu rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim cebulę. Dorzuć kapustę, a następnie dobrze wymieszaj i podduś.
  4. Jabłko obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Całość skrop sokiem z pomarańczy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem, po czym jeszcze przez chwilę duś.
  5. Pieczone piersi gęsi pokrój w plastry. Podawaj z dodatkiem modrej kapusty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE