Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g pierś kaczki
- olej
do smażenia - 2 pęczki dymka ze szczypiorkiem
- 2 łyżki cukier trzcinowy
- 300 ml wino czerwone wytrawne
- 1 sztuka pomarańcze
- 2 łyżeczki ocet winny
- 1 szczypta ziele angielskie
mielone - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi kaczki umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso natnij w kratkę, po czym oprósz solą oraz pieprzem. Następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Piersi kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w 200 st. C.
- Cukier trzcinowy wsyp na patelnię i podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Zalej czerwonym winem. Płyn gotuj, aż cukier się rozpuści.
- Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do wina z cukrem dolej sok oraz dodaj startą skórkę. Dodaj ocet winny, po czym dopraw do smaku mielonym zielem angielskim i solą.
- Dymki oczyść, pokrój, dodaj do sosu i duś przez chwilę. Upieczone piersi kaczki obłóż podduszoną dymką oraz polej sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku