Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 plastry wołowina
dość grube - 2 sztuki cebula
- 20 dag ser żółty
pikantny - oliwa
z masłem, pół na pół - 1 sztuka jajka
- 1 łyżka natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowujemy pastę: drobno posiekaną cebulę dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu.
- Gdy się zeszkli, zestawiamy z ognia, dodajemy utarty ser, jajko, przyprawy.
- Składniki mieszamy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
- Plastry mięsa rozbijamy odwrotną stroną noża, oprószamy solą, podpiekamy na niewielkiej ilości tłuszczu na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, rumieniąc z obu stron (przez około 5 minut).
- Zestawiamy z ognia, na wierzchu każdego plastra rozkładamy równą porcję pasty, rozsmarowujemy.
- Naczynie szczelnie przykrywamy i dopiekamy na najmniejszym ogniu ok. 10-15 minut.