Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pieczone pierożki


16.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 g  salami w plastrach
  • 125 g  mozzarelli
  • 100 g  pomidorków koktajlowych
  • 3-4 sztuki gałązki bazylii
  • 125 g  serka ricotta
  • 2 szklanki  mąki
  • 20 g  drożdży
  • 6 sztuk gałązek rozmarynu
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżki  śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bazylię starannie opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na sicie do ocieknięcia, po czym drobno posiekaj. Salami potnij w cienkie paseczki, a mozzarellę osącz z zalewy oraz pokrój w małą kostkę.
  2. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój na kawałki lub cienkie półplasterki.
  3. Pomidorki, salami oraz mozzarellę przełóż do większej miski. Następnie dodaj drobno posiekaną bazylię. Serek ricotta rozdrobnij za pomocą widelca, po czym dołóż do zawartości naczynia. Całość starannie połącz. Na końcu farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
  4. Mąkę z dodatkiem 1 łyżeczki soli przesiej do miski. Następnie wlej 3 łyżki oliwy oraz dołóż drożdże wymieszane z 1/2 łyżeczki cukru. Na końcu wlej 3/4 szklanki letniej wody. Ze składników wyrób gładkie oraz elastyczne ciasto, po czym podziel je na kawałki i z każdego uformuj okrągły placuszek.
  5. Na połowę każdego krążka nałóż przygotowany farsz, po czym złóż placuszki, sklejając brzegi. Pierożki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 200 st. C. Na 5 minut przed końcem pieczenia na pierożkach ułóż gałązki rozmarynu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE