Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Pieczone pierożki


16.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 g  salami w plastrach
  • 125 g  mozzarelli
  • 100 g  pomidorków koktajlowych
  • 3-4 sztuki gałązki bazylii
  • 125 g  serka ricotta
  • 2 szklanki  mąki
  • 20 g  drożdży
  • 6 sztuk gałązek rozmarynu
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżki  śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bazylię starannie opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na sicie do ocieknięcia, po czym drobno posiekaj. Salami potnij w cienkie paseczki, a mozzarellę osącz z zalewy oraz pokrój w małą kostkę.
  2. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój na kawałki lub cienkie półplasterki.
  3. Pomidorki, salami oraz mozzarellę przełóż do większej miski. Następnie dodaj drobno posiekaną bazylię. Serek ricotta rozdrobnij za pomocą widelca, po czym dołóż do zawartości naczynia. Całość starannie połącz. Na końcu farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
  4. Mąkę z dodatkiem 1 łyżeczki soli przesiej do miski. Następnie wlej 3 łyżki oliwy oraz dołóż drożdże wymieszane z 1/2 łyżeczki cukru. Na końcu wlej 3/4 szklanki letniej wody. Ze składników wyrób gładkie oraz elastyczne ciasto, po czym podziel je na kawałki i z każdego uformuj okrągły placuszek.
  5. Na połowę każdego krążka nałóż przygotowany farsz, po czym złóż placuszki, sklejając brzegi. Pierożki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 200 st. C. Na 5 minut przed końcem pieczenia na pierożkach ułóż gałązki rozmarynu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE