Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 g salami w plastrach
- 125 g mozzarelli
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 3-4 sztuki gałązki bazylii
- 125 g serka ricotta
- 2 szklanki mąki
- 20 g drożdży
- 6 sztuk gałązek rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 sztuka żółtko
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bazylię starannie opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na sicie do ocieknięcia, po czym drobno posiekaj. Salami potnij w cienkie paseczki, a mozzarellę osącz z zalewy oraz pokrój w małą kostkę.
- Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój na kawałki lub cienkie półplasterki.
- Pomidorki, salami oraz mozzarellę przełóż do większej miski. Następnie dodaj drobno posiekaną bazylię. Serek ricotta rozdrobnij za pomocą widelca, po czym dołóż do zawartości naczynia. Całość starannie połącz. Na końcu farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
- Mąkę z dodatkiem 1 łyżeczki soli przesiej do miski. Następnie wlej 3 łyżki oliwy oraz dołóż drożdże wymieszane z 1/2 łyżeczki cukru. Na końcu wlej 3/4 szklanki letniej wody. Ze składników wyrób gładkie oraz elastyczne ciasto, po czym podziel je na kawałki i z każdego uformuj okrągły placuszek.
- Na połowę każdego krążka nałóż przygotowany farsz, po czym złóż placuszki, sklejając brzegi. Pierożki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 200 st. C. Na 5 minut przed końcem pieczenia na pierożkach ułóż gałązki rozmarynu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku