Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 25 dag mąki
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 6 sztuk jajek
- szpinak
- 30 dag mięsa mielonego
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 1 sztuka żółtko
- 1 łyżka śmietany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę połącz z drożdżami, cukrem, solą, jajkiem i letnim mlekiem. Wyrób ciasto dodając stopniowo stopione i schłodzone masło. Odstaw.
- Mięso wymieszaj z 2 jajkami, bułką tartą, solą i pieprzem. Ugotuj na twardo pozostałe 4 jajka, obierz. Szpinak polej wrzątkiem, odsącz.
- Ciasto rozwałkuj, rozłóż na nim farsz mięsny. Mięso przykryj liśćmi szpinaku, na środku ułóż jajka, ciasto zawiń, zaciśnij brzegi.
- Żółtko połącz ze śmietaną, posmaruj ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Najlepsze Wielkanocne Przepisy