Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieróg jajeczny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 25 dag  mąki
  • 5 dag  masła
  • 1 łyżeczka  suszonych drożdży
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1/3 szklanki  mleka
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 6 sztuk jajek
  • szpinak
  • 30 dag  mięsa mielonego
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 łyżka  śmietany

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę połącz z drożdżami, cukrem, solą, jajkiem i letnim mlekiem. Wyrób ciasto dodając stopniowo stopione i schłodzone masło. Odstaw.
  2. Mięso wymieszaj z 2 jajkami, bułką tartą, solą i pieprzem. Ugotuj na twardo pozostałe 4 jajka, obierz. Szpinak polej wrzątkiem, odsącz.
  3. Ciasto rozwałkuj, rozłóż na nim farsz mięsny. Mięso przykryj liśćmi szpinaku, na środku ułóż jajka, ciasto zawiń, zaciśnij brzegi.
  4. Żółtko połącz ze śmietaną, posmaruj ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Najlepsze Wielkanocne Przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE