Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi pieczone z cukinią i mięsem mielonym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 8 g  drożdży instant
  • 500 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 5 łyżek  kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek  mleka
  • 250 g  masła
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 2 sztuki cukinie
  • 400 g  mięsa mielonego
  • 2 ząbki  czosnku
  • kilka gałązek kolendry
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na kilka minut. Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, śmietanę, mleko, masło, sól oraz rozczyn z drożdży. Wyrób ciasto, uformuj kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Farsz: Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podsmaż na rozgrzanym oleju. Na pozostałym oleju zeszklij posiekany czosnek, a następnie podsmaż mięso mielone. Dodaj cukinię, posiekaną kolendrę oraz rozmaryn. Podsmaż i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Schłodzone ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj i wytnij z niego kwadraty. Na każdy nałóż farsz, sklej brzegi i posmaruj białkiem. Piecz 20 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE