Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 8 g drożdży instant
- 500 g mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżek mleka
- 250 g masła
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 2 sztuki cukinie
- 400 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek kolendry
- kilka gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na kilka minut. Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, śmietanę, mleko, masło, sól oraz rozczyn z drożdży. Wyrób ciasto, uformuj kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
- Farsz: Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podsmaż na rozgrzanym oleju. Na pozostałym oleju zeszklij posiekany czosnek, a następnie podsmaż mięso mielone. Dodaj cukinię, posiekaną kolendrę oraz rozmaryn. Podsmaż i dopraw solą oraz pieprzem.
- Schłodzone ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj i wytnij z niego kwadraty. Na każdy nałóż farsz, sklej brzegi i posmaruj białkiem. Piecz 20 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka