Dzisiaj jest: Środa, 19.09.2018 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Pierogi z mięsem i żurawiną


10.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi z mięsem i żurawiną to przepis na smaczne i oryginalne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 125 ml  mleko
    +1 łyżka
  • 1.5 łyżeczek  proszek do pieczenia
  • 130 g  masło
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 200 g  mięso mielone
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1 łyżeczka  kminek
  • 1/2 łyżeczki  pieprz cayenne
  • 330 g  mąka
  • 50 g  żurawina
    posiekana, suszona
  • 4 gałązki  natka pietruszki
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. 125 ml mleka podgrzej. Mąkę zmiksuj z proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i masłem. Do powstałego ciasta dodawaj stopniowo mleko, ciągle je ugniatając. Uzyskane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Cebulę z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, papryką, kminkiem i pieprzem cayenne. Na koniec dodaj posiekaną żurawinę, wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.
  3. Pietruszkę posiekaj i wymieszaj z masą mięsną. Ciasto rozwałkuj i wytnij za pomocą szklanki 12 kółek. Żółtko rozkłóć z 1 łyżką mleka.
  4. Na każdy kawałek ciasta wyłóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta posmaruj mlekiem z żółtkiem, sklej ciasto i odciśnij na nim ząbki widelca.
  5. Tak przygotowane pierogi posmaruj resztą mleka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35 minut w 175 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE