Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- Salsa
- 600 g miąższu z arbuza
- 200 g miąższu melona
- 1 sztuka cebula
- 1/2 sztuki papryczki jalapeno
- kilka listków kolendry
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierś z kurczaka umyj i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj bazylię, tymianek, chili i oliwę. Wymieszaj. Filety oprósz solą i pieprzem, natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie grilluj kurczaka na patelni grillowej przez 3-5 minut z każdej strony.
- Salsa: Miąższ z arbuza i melona pokrój w drobną kostkę. Cebulę, papryczkę i świeże zioła drobno posiekaj. Oliwę połącz z sokiem z limonki. Dodaj sól, pieprz oraz cukier i wymieszaj. Połącz z pozostałymi składnikami. Podawaj piersi kurczaka z salsą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka