Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierś kurczaka z arbuzową salsą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 łyżeczka  suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka  suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka  chili
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • pieprz
    Salsa
  • 600 g  miąższu z arbuza
  • 200 g  miąższu melona
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 sztuki papryczki jalapeno
  • kilka listków kolendry
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 3 łyżeczki  oliwy
  • 2 łyżki  soku z limonki lub cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj bazylię, tymianek, chili i oliwę. Wymieszaj. Filety oprósz solą i pieprzem, natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie grilluj kurczaka na patelni grillowej przez 3-5 minut z każdej strony.
  3. Salsa: Miąższ z arbuza i melona pokrój w drobną kostkę. Cebulę, papryczkę i świeże zioła drobno posiekaj. Oliwę połącz z sokiem z limonki. Dodaj sól, pieprz oraz cukier i wymieszaj. Połącz z pozostałymi składnikami. Podawaj piersi kurczaka z salsą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE