Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Piersi kaczki marynowane w miodzie


04.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Najodpowiedniejszym dodatkiem będą kładzione kluseczki oraz zielona surówka.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  piersi z kaczki
  • 1 szklanka  mus jabłkowy
  • 2 łyżki  miód
  • 1/2 łyżeczki  cynamon
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oliwa
    do smażenia
  • 3/4 szklanki  wino białe wytrawne
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka  skórka z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Wypłukane, obsuszone piersi kaczki nacieramy solą i świeżo zmielonym, białym pieprzem, układamy w salaterce, smarujemy miodem, przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu następnego dnia.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy wyjęte z miodu mięso, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla i pieczemy nadal, na niewielkim ogniu.
  3. Pozostały w salaterce miód, w którym marynowały się kawałki kaczki, łączymy z winem i podlewamy piekące się mięso.
  4. Zrumienione, miękkie kacze piersi wyjmujemy na wygrzany półmisek, oprószamy cynamonem, każda pierś dzielimy na połowę, posypujemy skórką otartą z cytryny i trzymamy w cieple, pod przykryciem.
  5. Do sosu z pieczonego mięsa dodajemy mus jabłkowy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku, gdy sos jest zbyt lekki, odparowujemy przez chwilę na dużym ogniu.
  6. Podajemy kawałki kaczki polane gorącym sosem, resztę sosu wlewamy do sosjerki.



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Zobacz więcej na temat:

kaczkaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE