Dzisiaj jest: Niedziela, 26.01.2020 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Piersi kaczki marynowane w miodzie


04.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Najodpowiedniejszym dodatkiem będą kładzione kluseczki oraz zielona surówka.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  piersi z kaczki
  • 1 szklanka  mus jabłkowy
  • 2 łyżki  miód
  • 1/2 łyżeczki  cynamon
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oliwa
    do smażenia
  • 3/4 szklanki  wino białe wytrawne
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka  skórka z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Wypłukane, obsuszone piersi kaczki nacieramy solą i świeżo zmielonym, białym pieprzem, układamy w salaterce, smarujemy miodem, przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu następnego dnia.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy wyjęte z miodu mięso, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla i pieczemy nadal, na niewielkim ogniu.
  3. Pozostały w salaterce miód, w którym marynowały się kawałki kaczki, łączymy z winem i podlewamy piekące się mięso.
  4. Zrumienione, miękkie kacze piersi wyjmujemy na wygrzany półmisek, oprószamy cynamonem, każda pierś dzielimy na połowę, posypujemy skórką otartą z cytryny i trzymamy w cieple, pod przykryciem.
  5. Do sosu z pieczonego mięsa dodajemy mus jabłkowy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku, gdy sos jest zbyt lekki, odparowujemy przez chwilę na dużym ogniu.
  6. Podajemy kawałki kaczki polane gorącym sosem, resztę sosu wlewamy do sosjerki.



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Zobacz więcej na temat:

kaczkaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE