Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki piersi z kaczki
- oliwa i masło
pół na pół, do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku - ocet balsamiczny
kilka kropli
- Sos
- 3 łyżki śmietana kremówka
- 3 łyżki koniak
- drylowane wiśnie z zalewy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso lekko marynujemy, nacierając solą zmieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem w proporcji pół na pół i kropiąc niezbyt obficie octem balsamicznym.
- Odstawiamy pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy piersi po 10 minut z każdej strony, odstawiamy.
- Lekko przechłodzone mięso kroimy w cienkie plastry, trzymamy pod przykryciem.
- Do tłuszczu do smażenia dodajemy 3 łyżki wody, zagotowujemy, drewnianą łyżką zeskrobujemy zasmażony na patelni tłuszcz.
- Do powstałego sosu kładziemy plastry kaczki i na niewielkim ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie.
- Wykładamy za pomocą łyżki cedzakowej na półmisek, trzymamy w cieple.
- Do sosu dodajemy śmietanę, mieszamy energicznie, aż sos stanie się pulchny, wręcz aksamitny, dodajemy koniak, mieszamy.
- Gorącym sosem zalewamy plastry mięsa, boki półmiska otaczamy wiśniami.