Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Piersi kaczki w aksamitnym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z grubym, domowym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  piersi z kaczki
  • oliwa i masło
    pół na pół, do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • ocet balsamiczny
    kilka kropli
    Sos
  • 3 łyżki  śmietana kremówka
  • 3 łyżki  koniak
  • drylowane wiśnie z zalewy

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso lekko marynujemy, nacierając solą zmieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem w proporcji pół na pół i kropiąc niezbyt obficie octem balsamicznym.
  2. Odstawiamy pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy piersi po 10 minut z każdej strony, odstawiamy.
  4. Lekko przechłodzone mięso kroimy w cienkie plastry, trzymamy pod przykryciem.
  5. Do tłuszczu do smażenia dodajemy 3 łyżki wody, zagotowujemy, drewnianą łyżką zeskrobujemy zasmażony na patelni tłuszcz.
  6. Do powstałego sosu kładziemy plastry kaczki i na niewielkim ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie.
  7. Wykładamy za pomocą łyżki cedzakowej na półmisek, trzymamy w cieple.
  8. Do sosu dodajemy śmietanę, mieszamy energicznie, aż sos stanie się pulchny, wręcz aksamitny, dodajemy koniak, mieszamy.
  9. Gorącym sosem zalewamy plastry mięsa, boki półmiska otaczamy wiśniami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

kaczkaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE