Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filet z kurczaka
- 4 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
- 1/2 łyżeczki sól
- mąka
do panierowania - oliwa
- 1 szklanka mleko
- 4 łyżki miód
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte, osuszone porcje mięsa nacieramy wymieszanymi przyprawami, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, gdy się zrumienią, odrzucamy je, a na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy, rumieniąc z obu stron.
- Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy przez 20-25 minut.
- Sos powinien być lekko pikantny, z lekką nutą słodyczy.