Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pikantne pierożki z mięsem i oliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 80 g  margaryny
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 łyżka  soku z cytryny
    Farsz
  • 2 łyżki  margaryny
  • 250 g  mielonej wołowiny
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki  przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki  czerwonego wytrawnego wina
  • 5 sztuk pokrojonych czarnych oliwek
    Dodatkowo
  • sól
  • pieprz
  • margaryna do wysmarowania blachy
  • 1 sztuka jajko
  • mąka

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Margarynę pokrój na mniejsze kawałki, rozpuść w garnku i odstaw do przestygnięcia. Do miski wsyp mąkę, wlej margarynę. Dodaj sok z cytryny i tyle mleka, by ciasto dało się zagnieść.
  2. Farsz: Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej margarynie. Następnie dodaj mięso oraz oliwki i duś, aż się zrumieni, a nadmiar płynu odparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do przestygnięcia.
  3. Pierożki: Ciasto zagnieć na posypanym mąką blacie, rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka. Na każdy połóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi ciasta przy pomocy widelca. Tak przygotowane pierożki ułóż na wysmarowanej margaryną blaszce. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE