Dzisiaj jest: Piątek, 21.02.2020 Imieniny: Eleonory i Feliksa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Pikantny boczek pieczony


19.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  świeżego chudego boczku
  • 1 łyżka  octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki  soku jabłkowego
    Marynata
  • 1 sztuka starta cebula
  • 2 łyżeczki  czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka  mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka  pieprzu
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka  papryki
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  płynnego miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki marynaty wymieszaj. Boczek umyj, osusz, natrzyj octem balsamicznym i marynatą. Owiń folią spożywczą i włóż na 24 godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie odwiń z folii, przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej sokiem jabłkowym. Piecz 2 godziny w temperaturze 150 st. C. Od czasu do czasu podlewaj powstałym sosem. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 190 st. C i zrumień boczek. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE