Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Pikantny kurczak zapiekany


20.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z dodatkiem grubego makaronu lub ugotowanego na sypko ryżu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 kawałki  kurczak
    dowolne
  • 1/4 kostki  masło
    Sos
  • 3 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki  keczup
  • 3 łyżki  olej
  • 3 łyżeczki  curry
  • 1 łyżeczka  cukier
    duża
  • 1/2 łyżeczki  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki sosu dokładanie mieszamy, odstawiamy na 30 minut, by smaki się połączyły.
  2. Przygotowane porcje kurczaka dzielimy na mniejsze części, układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki (mięso może stać do następnego dnia).
  3. W naczyniu do zapiekania rozpuszczamy niewielki kawałek masła, układamy skórką do góry porcje kurczaka, zalewamy sosem, w którym się marynował, na wierzchu rozkładamy kawałki masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 150°C piekarnika wraz z drugim naczyniem wypełnionym wodą (woda wytworzy w piekarniku wilgoć, która zapobiegnie wysuszeniu się potrawy podczas zapiekania) i zapiekamy około 45-55 minut.
  4. Podajemy w naczyniu, w którym kurczak się zapiekał.



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE