Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 kawałki kurczak
dowolne - 1/4 kostki masło
- Sos
- 3 łyżki koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki keczup
- 3 łyżki olej
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka cukier
duża - 1/2 łyżeczki sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu dokładanie mieszamy, odstawiamy na 30 minut, by smaki się połączyły.
- Przygotowane porcje kurczaka dzielimy na mniejsze części, układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki (mięso może stać do następnego dnia).
- W naczyniu do zapiekania rozpuszczamy niewielki kawałek masła, układamy skórką do góry porcje kurczaka, zalewamy sosem, w którym się marynował, na wierzchu rozkładamy kawałki masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 150°C piekarnika wraz z drugim naczyniem wypełnionym wodą (woda wytworzy w piekarniku wilgoć, która zapobiegnie wysuszeniu się potrawy podczas zapiekania) i zapiekamy około 45-55 minut.
- Podajemy w naczyniu, w którym kurczak się zapiekał.