Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pizza mięsno-marchewkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 500 g  mąki
  • 15 g  drożdży
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 2-3 łyżki  oliwy
  • ciepła woda
    Farsz
  • 600 g  mięsa mielonego
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 4 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 2 sztuki marchewki
  • 10 sztuk czarnych oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże wymieszaj z 1/2 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ciepłej wody. Przykryj i odstaw na 15 minut.
  2. Mąkę z solą wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie i wlej w nie rozczyn z drożdży. Zagnieć ciasto, dolewając tyle wody, by było zwarte. Na koniec wlej oliwę i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz. Następnie podsmaż mięso, przypraw je solą oraz pieprzem i wymieszaj z cebulą.
  4. Marchewki obierz, gotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, ostudź i pokrój w plasterki.
  5. Ciasto rozwałkuj, posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z bazylią i oregano. Na wierzch wyłóż mięso, ułóż plasterki marchewki i oliwki. Piecz 30 minut w temperaturze 220 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE