Dzisiaj jest: Piątek, 21.02.2020 Imieniny: Eleonory i Feliksa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Pizza po polsku


05.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 4 szklanki  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 4 dag  drożdży
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 sztuki płaskie łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 3/4 szklanki  ciepłej wody
  • 1/4 szklanki  oleju
  • 1/2 łyżeczki  ziół prowansalskich
    Farsz
  • 30 dag  kiełbasy
  • 20 dag  pieczarek
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1 sztuka papryka
  • olej
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy do pizzy
  • 1/2 sztuki puszki kukurydzy konserwowej
  • 5 dag  startego sera żółtego
    Dodatkowo
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  ketchupu
  • 5 dag  startego żółtego sera

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Wsyp do miski mąkę, zrób w niej dołek i wkrusz drożdże. Zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na chwilę, żeby drożdże ruszyły. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Zostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
  2. Farsz: Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na łyżce oleju. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj drobno pokrojoną kiełbasę i lekko podsmaż. Wsyp drobno pokrojoną paprykę i smaż około 2 minut. Dodaj kukurydzę. Wymieszaj wszystkie składniki farszu, dopraw, ostudź i wsyp starty ser.
  3. Z wyrośniętego ciasta uformuj placek o grubości 2 cm. Wytnij szklanką kółka, nałóż farsz i zrób kulki. Ułóż je bez odstępów na natłuszczonej blaszce. Posmaruj jajkiem wymieszanym z ketchupem, posyp serem i odstaw na 10 minut. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE